! ✿AIEN_AEN ✿ ! ! ✿AIEN_AEN ✿ !: Permainan Masa Kecil

Permainan Masa Kecil

Assalamualaikum..
Disebabkan kebosanan tak tahu nak updated blog apa, so aku nak menceritakan tentang permainan aku masa kecik,*ayat macam tunggang langgang je* ..
Semua orang mesti ada kenangan masa kecik aka zaman kanak-kanak lerr..Best kan masa tu, kita just fikir main je.. KFine yang ni aku je kot.. Fikir main je sampai nenek tak bagi masuk rumah sebab selalu balik lambat..
So now nak cerita pasal permainan yang aku suka main masa kecik, kiranya permainan yang akan ditunjukkan ni aku champion la..Hahaha
Pertama jengjengjeng*ketuk drum..
Lubang tikus(dekat tempat aku ini nama permainannya)
Siapa cakap budak badan kecik susah nak lompat tinggi, champion aku nii, semua berebut nak geng dengan aku..K k k over sangat menipunya.. Aku ingat lagi waktu PJK masa tingkatan 5, kami main game ni.. Yeahh kami awesome.
Main galah panjang..Yeahh aku suka game ni.Series best.. Tapi best bila kita kena lari, jadi tak best bila aku kena jaga garisan.. haha..Yang ni pun aku main masa waktu PJK tingkatan 5 dalam dewan..
Main konda kondi..
Main ni best..Habis tanah kat rumah, rumah jiran-jiran berlubang dibuatnya..Kalau jadi tukang campak kayu best la, tp tukang sambut kayu memang aku malas..Ada sekali tu kayu tu kena muka aku, nangis la jugak dah nama pun kanak-kanak..Tapi itu tidak mematahkan semangat kami nak main..
Main teng-teng.(kami panggil main jengket-jengket..lol)
Main ni aku tak suka sangat, tak mencabar, kahkahkahkah.Dah la selalu main tipu, bukan aku je ,SEMUA..Main pun kalau kawan-kawan perempuan ajak..
Yeayy aku suka main ni.. Sekali kena selipar tepat dekat kepala, perhhh..Lepastu menangis balik rumah..Hahaha..Main ni aku jenis berdebar, sanggup taknak susun tin sebab takut kena selipar, so keja aku mengelak dari selipar je lah..Hahaha
Main tudung oren..(tah la kenapa nama dia macam tu)
Kalau nak tahu, guwa champion game ni.. Susah nak kalahkan guwa..Ini betul-betul *sila baca dengan nada bongkak..
Main pondok-pondok..(aku pun ada pondok atas pokok,tp tak lawa macam ni)
Weyy sumpah best main pondok-pondok..Habis segala barang dalam rumah kami angkut dalam pondok, lepastu kena marah lepastu buat lagi..Hahaha..Yang paling bestnya main ramai-ramai.Aku selalu jadi adik beradik tak berapa nak sulung tak berapa nak bongsu. Yang lelaki wajib pergi kerja..Yang paling tua jadi mak..Masak makanan betul-betul dekat belakang rumah..Kalau kantoi matilerr..
Mandi Sungai..
Ini bukan permainan tradisional tapi disebabkan ini hobi aku masa kecik, so aku masukkan jugak.. Ini lah hobi aku yang paling ditegah..Aku kan tak pandai berenang..Alaa aku mandi time air surut je.. Lokasi sungai ialah di belakang rumah, air sungai tu kalau surut je cantik, kalau tak cam haram, segala bende haromm ada..Selalu aku mandi kalau abang aku dengan kawan-kawannya mandi..Start dah aku datang terjun senyap-senyap..Haha.. Dia selalu marah sebab bahaya..Pernah sekali tu aku sikit lagi nak terjun sungai sebab ada ular dekat kaki, dah la masa tu air sungai deras sebab baru lepas hujan..
Kalau nak tahu semua game kat atas ni aku taknak geng dengan abang aku, sebab kalau kalah dia marah aku.. Haha
Main batu seremban takde dalam carta ? Aku bapok lemahnya main game tu.. Memang tak pandai langsung..
K, sampai disini entry kite pada hari ini yee kanak-kanak.. Korang pun jomlah kongsi permainan apa yang korang suka main masa kecik-kecik ..



DON'T BE SILENT READER..LEAVE A COMMENT OR CLICK LIKE

2 pengomen comel komen disini:

Rara Nasiha said...

ouhhh memorinya permainan ni semua. rugi siapa yang tak pernah main :)

MaYa MustWany said...

memang best kan zaman kanak2 dulu..sekarang dak2 duk dlm umah,main playstation..lagipun dulu xde truk kes culik dak2 kn